Het seizoen zit erop!

Het seizoen zit erop!

Eva Jinek

 • FMIF - personen - Eva Jinek

  Jeugd

  Jinek groeide op in Washington D.C. Haar Tsjechische ouders besloten naar Nederland te verhuizen toen ze elf werd, omdat ze graag wilden dat zij en haar broer in Europa zouden opgroeien. Ze heeft naast een Nederlands ook een Amerikaans paspoort.[1] In 1997 begon Jinek met de studie Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ze werd dat jaar ook lid van studentenvereniging ALSV Quintus.

  NOS en het journaal

  Na haar studie ging ze in 2004 bij de buitenlandredactie van het NOS Journaal werken, waar ze zich bezighield met nieuws rond de Verenigde Staten. In 2008 verscheen ze voor het eerst voor de schermen, als presentator van het NOS Journaal op 3. Later presenteerde ze ook de andere bulletins van het NOS Journaal.[2] In mei 2008 vormde zij, samen met Monique van Hoogstraten, de redactie van Het maakbare nieuws. De bundel, met verhalen van achttien buitenlandjournalisten, was een antwoord op het boek Het zijn net mensen van journalist-publicist Joris Luyendijk. Samen met Philip Freriks deed Jinek in de nacht van 4 op 5 november 2008 vanuit Washington D.C. verslag van Amerikaanse presidentsverkiezingen.[3] Op 20 januari 2009 was ze ook de centrale presentator van de inauguratie van Barack Obama als 44ste president van de Verenigde Staten op Nederland 1.

  In maart 2009 lekte via een weblog een filmpje uit waarop onder meer te zien was hoe Jinek voorafgaande aan een journaaluitzending haar decolleté schikte.[4] Het filmpje kreeg brede media-aandacht en heeft, ook volgens Jinek zelf, bijgedragen aan haar bekendheid bij het grote publiek.[5][6] In oktober 2009 was zij een van de genomineerden voor de Talent Award van het Gouden Televizier-Ring Gala.

  Aanvankelijk zou Jinek samen met Twan Huys het actualiteitenprogramma Nieuwsuur gaan presenteren.[7] In mei 2010 besloot zij echter van de baan af te zien, nadat de redactie van het programma had aangegeven dat zij twijfelde aan haar journalistieke onafhankelijkheid in verband met haar toenmalige relatie met advocaat Bram Moszkowicz.[8] De van RTL4 overgekomen Mariëlle Tweebeeke nam haar plaats in.

  Op 4 juni 2010 maakte Jinek haar radiodebuut als invaller bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen.[9] Van maart 2011 tot begin 2014 was ze vaste presentator van het programma op de maandagavond. Ze volgde hiermee Joris Luyendijk op.[10][11] Op 29 april 2011 deed Jinek met Tim Overdiek voor de NOS verslag vanuit Londen van het huwelijk tussen prins William en Kate Middleton.

  WNL

  Op 22 augustus 2011 werd bekend dat Jinek overstapte van de NOS naar WNL, waar zij de kans kreeg zich naast presentatie te richten op interviews.[2] Daarbij kreeg ze de kans te helpen de omroep verder vorm te geven en werd zij een van de vaste gezichten van de omroep.[12] Bij WNL presenteerde ze, samen met Merel Westrik, dagelijks het ontbijtprogramma Vandaag de dag en op zondag het praatprogramma Eva Jinek op Zondag.[13][14]

  In maart 2013 werd Jinek genoemd als nieuwe presentator van het achtuurjournaal. Hiervoor bedankte ze.[15] In april 2013 maakte Jinek bekend in de zomer van 2013 over te stappen naar de KRO om daar een talkshow te gaan presenteren. Op 23 mei 2013 besloot WNL Jinek per direct van de buis te halen. Janneke Willemse zou haar zondagse talkshow overnemen, samen met afwisselend Paul Jansen en Charles Groenhuijsen.[16] Voor Bert van der Veer, haar regisseur, was dit aanleiding om WNL per direct te verlaten.[17]

  KRO

  Bij de KRO ging Jinek programma's maken onder de titel van de fusieomroep KRO-NCRV. Ze maakte op de zondagavond de wekelijkse talkshow Jinek, die gericht is op de daarop volgende week. Daarnaast presenteerde ze, afwisselend met Sven Kockelmann, het programma Een op een, waarin zij een lang en scherp interview afnamen bij een persoon uit het nieuws.

Personen

Terug naar boven